Singura modalitate de a reduce la minimum riscul de infectare prin uzură și pentru a beneficia de siguranța lentilelor de contact la purtare lor, este o bună ingrijire și o bună respecatre a îndrumărilor legate de îngrijirea lentilelor de contact.
Un prim pas deosebit de important este acela de a curăța lentila, printr-un procedeu supranumit "frecă și spală la limita lentila de contact" cu soluție special creată pentru îngrijirea lentilelor. Riscul de infectare este dependent într-o anumită măsură de tipul de soluție utilizată.
Cele mai sigure soluții pentru ingrijirea lentilelor de contact sunt cele reprezentate de branduri cu renume mondial, mai precis cele care au tradiție în acest domeniu și sunt specilizate pe acest domeniu de îngrijire și întreținere lentile de contact moi.
Îngrijirea adecvată a lentilelor de contact moi trebuie să respecte următoarele reguli:
- înainte de a atinge lentila de contact trebuie sa va spălați bine pe mâini cu apă și săpun, apoi clătește și ștergete mâinile cu un prosop care nu lasă scame.
- nu expuneți lentilele de contact la apa de la robinet, s-au atunci când înotați.
- lentilele de contact NU trebuiesc spălate sau ținute în apă de la robinet sau ser fiziologic.
- nu puneți lentilele în gură pentru a le umezi și dezinfecta. Saliva nu este un lichid steril.
- nu folositi picaturi lubrifiante care nu sunt utilizate pentru dezinfectarea lentilelor de contact.
- respectati termenul de schimbare și înlocuiți lentilele așa cum este recomandat de către producator.
- respectați cu atenție regulile de igienă pentru lentile , dar si regulile de curățare și depozitare furnizate de către prospectul producătorului.
- la curățare, frecați lentilele cu degetele, (atenție nu cu unghiile) apoi clătiți-le cu lichid pentru întreținere și depozitațile în suporți special creați pentru depozitarea lentilelor
- metoda de frecare și clătire este considerat cea mai eficientă în ceea ce privește eliminarea sedimentelor și impurităților care au aderat pe lentilă dealungul unei zile.
- de regulă clătește cu solție din recipient cu lichid proaspăt, niciodată cu apă.
- suportul pentru lentilele trebuie înlocuit în mod regulat cu unul nou, cel puțin o dată la trei luni. Niciodată nu folosiți suportul de lentile fisurat sau deteriorat.
- de regulă producatorii de soluții pentru ingrijirea lentilelor includ și suportul aferent depozitării lentilelor de contact în lichid.
- nu refolosiți soluția de îngrijire, cea veche se aruncă și se înlocuiește cu una proaspată
- nu lăsați ca vârful flaconului să se atingă de alte obiecte sau suprafețe din încăpere. Întodeauna înfiletați capacul flaconului atunci când nu mai este utilizat.
- dacă depozitați lentilele de contact colorate pentru o perioada mai lungă de timp, verificați lentilele pentru a nu se evapora soluția de îngrijire aflată in suport
- dacă ochiul prezentă roșeață, durere sau lăcrimare excesiva, sensibilitatea la lumina, vedere încețoșată sau umflarea ochilor într-un mod neobisnuit, îndepărtați lentilele și consultați un medic specialist.
- dacă fumezi, ar trebui să eviți zonele în care se află foarte mult fum și praf deoarce cercetatori au descoperit ca cei care poarta lentile de contact au adesea probleme și disconfort decât nefumători.
- ai grijă cu lentilele de contact vândute de către cei care nu sunt autorizați sau de catre cei care vand costumatii de halloween si ofera ca accesoriu suplimentar si lentile care nu puteti fi siguri de provenința lor
- dacă purtați lentile de contact pentru corectarea diferitelor deficiente de vaz se recomanda ca cel puțin o dată pe an să mergeți la o examinare facută de un specialis pentru a evalua ce dipotrii sunt optime pentru tine, lucru valabil si pentru cei care poarta ochelari de vedere.